Travma Tedavisinde Uzun Süreli Alıştırma Tekniği’nin Kullanımı

Fotoğraf açıklaması yok.

Travma ve Afet Ruh Sağlığı Çalışmaları Derneği (TARDE) tarafından Travma Tedavisinde Uzun Süreli Alıştırma Tekniği Kursu düzenlenmiştir.

Eğitim Konusu: Travma Tedavisinde Uzun Süreli Alıştırma Tekniği’nin (Prolonged Exposure Therapy) Kullanımı

Tarih: 15 Eylül 2019 Pazar

Eğitim Başlama ve Bitiş Saatleri: 10.00-16.00

Eğitmen: Prof. Dr. Levent SÜTÇİGİL

Yer: DEM (Davranış ve Toplum Bilimleri Eğitim ve Araştırma Merkezi)  

Adres: Ankara Asfaltı Yolu 4 km. Çeçen Sok. Akasya Acıbadem Kent Etabı A-2 Kapı Girişi 36. Kat, Daire 247

Ücret: 250 TL

Katılımcı sayısı 25 kişi ile sınırlıdır.

Eğitime ruh sağlığı alanında uzmanlığı olan meslek çalışanları katılabilir.

Ön kayıt için:  https://forms.gle/WzYPM7p2TBxEi6HB9

İletişim:

0 530 122 08 93

0 216 629 18 39Bu eğitim Travma ve Afet Ruh Sağlığı Çalışmaları Derneği (TARDE) ve Davranış ve Toplum Bilimleri Eğitim ve Araştırma Merkezi’nin (DEM) yürütücülüğünde gerçekleştirilecektir.

web: www.tarde.org.trinstagram: @tardeorgtr

Travma Tedavisinde Uzun Süreli Alıştırma Tekniği’nin (Prolonged Exposure Therapy) Kullanımı

AMAÇ ve ÖĞRENİM HEDEFLERİ

Uzun Süreli Alıştırma Terapisi (Prolonged Exposure Therapy (PE)), kronik hale gelmiş Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) için geliştirilmiş ve yapılandırılmış bir grup bilişsel ve davranışçı terapi tekniğini içerir. Tedavinin temelini oluşturan “Emotional Processing” teorisine göre Kronik TSSB, kişinin travmayı hatırlatıcı durumlar ve düşüncelerinden kaçınması sonrası, travma hatıralarının yeterince işlenemediği düşüncesine dayanır. Kaçınma davranışları, travma sonrası ortaya çıkan hasta ve çevresi hakkındaki olumsuz düşünce ve inançların da sürmesine neden olur.

Bu terapi tekniğinde amaç, kişiyi travmayla ilişkili uyaranlarla karşılaştırarak bilgi işlemlemeyi (emotional processing) ilerletmektir. Tedavi iki ana bölüme ayrılır. “Imaginal Exposure (İmgesel Alıştırma)” denilen bölümde, hastadan gözlerini kapatarak travmasını -o an yaşıyormuşçasına- tekrarlayıcı şekilde anlatması istenilir. Hastanın travma öyküsü seanslar boyunca gittikçe ayrıntılandırılır ve olayla ilişkili mümkün olduğunca tüm duyular (dokunma, koku, ses vb.) canlandırılmaya çalışılır.

Tekniğin “In Vivo Exposure (Gerçek Yaşamda Alıştırma)” olarak adlandırılan ve seanslar arasında uygulanan kısmında ise, hastanın travmayı hatırlattığı için kaçındığı ortam, koşul ve nesneler ile belli bir sırayı içerecek şekilde karşılaşması istenilir.

Pensilvanya Üniversitesi Psikoloji Departmanı Öğretim Üyesi Prof. Edna Foa’nın geliştirdiği haliyle PE. Terapi tekniği, 60-90 dakika süren 8-12 oturumluk seanslar şeklinde yapılır. PE. farklı travma öyküsü olan Kronik TSSB hastalarında etkinliği hakkında bir çok yayına sahiptir.

Bu kursun amacı katılımcılara travma ile ilişkili ruhsal bozukluklarda kullanabilecekleri bir psikoterapi tekniği hakkında teorik bilgi sahibi olmalarını sağlamak, uygulama hakkında pratik kazandırmaktır.

PROF. DR. LEVENT SÜTÇİGİL KİMDİR?

Prof. Dr. Levent SÜTÇİGİL - Psikiyatri Uzmanı
LEVENT SÜTÇİGİL

1995 yılında tıp doktoru, 2003 yılında psikiyatri uzmanı olmuştur. 2005-2011 yılları arasında GATA Psikiyatri Anabilim Başkanlığı’nda Öğretim Üyeliği görevinde bulunmuştur. 2010 yılında Doçent ünvanını almıştır.

2001-2002 yılları arasında Ankara Üniversitesinde grup psikoterapi eğitimi almıştır. Uzmanlığı ve öğretim üyeliği sürecinde Sn. Dr. Elif Ülkü GÜRIŞIK tarafından düzenlenen bireysel ve grup ortamında psikanaliz eğitimlerine katılmıştır. Analitik Psikoterapi eğitimi sonrasında Sn. Prof. Dr. Hakan Türkçapar’dan bilişsel davranışçı psikoterapi eğitimi almış, süpervizyon gruplarına katılmıştır.

2010-2011 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri, Pennsylvania Üniversitesinde bulunan Anksiyete Bozuklukları Tedavi ve Araştırma Bölümünde Konuk Profesör olarak çalışmıştır (Center for the Treatment and Study of Anxiety, University of Pennsylvania). Birimin yöneticisi olan Prof. Edna Foa ve ekibinin özellikle Obsesif Kompulsif Bozukluk ve Travma Sonrası Stres Bozuklukları için yapılandırdıkları bilişsel davranışçı psikoterapi teknikleri mevcuttur.

Akademik süreçte psikoterapi çalışmaları dışında, sekiz yıldan uzun bir süre GATA Uyku Araştırmaları Laboratuvarında Sn. Prof. Dr. Hamdulah AYDIN ile birlikte Uyku Araştırmalarına katılmıştır. İnsomniayla ilgili araştırmaları dışında “Uyku Bozukluklarının Tedavisiyle” ilgili birçok Ulusal Uyku Kongresinde kurslar düzenlemiştir. Halen Hasan Kalyoncu Üniversitesi Psikoloji Bölümünde Öğretim Üyesidir.

***************************************************************************

Açık Adres : Akasya Alışveriş Merkezinin hemen üzerindeki Kent Etap Kule. AVM Girişindeki Kidzania’yı solunuza alıp binanın arkasına geçtiğinizde A-2 Blok Girişi, AVM içinden giriş katı Caribou Cafe ve Beymen Club arasında kapıdan çıkıldığında A-2 Blok Girişi sağ tarafta kalmaktadır.